Saturday, October 15, 2011

Emotional Story of a Talented Iraqi Chemical Warfare Victim

Wednesday, September 21, 2011

Pengurusan Emosi dalam Keluarga - Sesi 21 September 2011

Ibu kita telah mendidik kita sejah daripada kecil lagi.



Ayah dan mak takde masa nak layan anak



Bila dah besar sikit, kita mula jadi degil, tak nak ikut cakap



Ayah, maafkan saya



titip rindu buat ayah




Inikah balasan kepada seorang ayah?

Pengurusan Emosi Di Tempat Kerja - Sesi 28 September 2011

Pemilihan kerja dipadankan dengan personaliti




Trump's advice on how to be successful at work




What is emotional labor?



Emotional labour at work



Emotional labour is tiring!


conflict at work

Wednesday, September 14, 2011

Pengenalan Pengurusan Emosi Dalam Keluarga dan Di Tempat Kerja- Sesi 14 September 2011

Dua isu dibincangkan iaitu (1) gender, dan (2) budaya.

1. ISU GENDER

Untuk isu gender, sila tonton video-video berikut:

Video 1a Lelaki Tak Boleh Nangis




Video 1b Gender Differences



Video 1c Men are from Mars, Women are from Venus



Beberapa pelajar diminta untuk berkongsi idea tentang perbezaan menangani emosi antara lelaki dan wanita.

2. ISU BUDAYA

Untuk isu budaya, para pelajar

Video 2a Communication Between Cultures



Video 2b Comparing Different Cultures



2c Google Books



Bahan dalam Google Book ialah budaya masyarakat Malaysia mengikut pandangan Asma Abdullah yang menulis buku untuk panduan para expatriat yang bekerja di Malaysia.


Beberapa pelajar diminta untuk berkongsi idea tentang perbezaan menangani emosi antara budaya-budaya di dunia..

Wednesday, September 7, 2011

Kebijaksanaan Emosi- Sesi Khas Rabu 7 September 2011

Salam semua,
Sesi hari ini kita belajar tentang 'Kebijaksanaan Emosi'. Sesi pembelajaran hari ini disusun mengikut beberapa aktiviti.

AKTIVITI 1 MENONTON VIDEP PENGENALAN EQ

Mula-mula tengok dulu video intro. Untuk itu saya minta Abid atau Yun atau wakil datang ke podium untuk play video pertama. Buat full screen ye!



AKTIVITI 2 MENONTON VIDEO EQ 4 QUADRANTS

Daripada video pertama kita tahu EQ adalah penting dalam kehidupan kita. Tetapi EQ tidak diajar di sekolah Bagaimana untuk menerapkan EQ dalam diri. Salah satu pendekatan ialah menggunakan 4 quadrant. Video kedua ini ialah tentang 4 quadrant tersebut (video berjudul EQ vs IQ)





AKTIVITI 3 MELAKUKAN SOALSELIDIK KENDIRI EQ 4 QUADRANTS

Video ketiga ni failnya agak besar. Kalau sangkut-sangkut, sila load dulu, bagi penuh, dan selepas itu boleh pasang.


video


AKTIVITI 4 MENGISI ALEXITYMIA ONLINE FORM (BUAT DI LUAR KELAS)

Sila buka http://oaq.blogspot.com/ kemudian selepas 5 pm atau hari lain dan jawab soalan dan teliti penilaian terhadap diri anda. Survey ini perlu dilakukan secara sendirian/private. Selepas itu cari maklumat tentang alexithymia (1) Apa kaitan alexithymia dengan emosi?, (2) Apa ciri-ciri orang yang ada alexithymia?. Soalan tentang alexithymia ada dalam bank soalan. SILA BUAT AKTIVITI INI SELEPAS SESI 2-5 PM.

AKTIVITI 5 PERBINCANGAN KUMPULAN UNTUK TUGASAN 2

Sila berkumpul mengikut kumpulan PBL. Perbincangan boleh dilakukan di luar DK. Apa yang perlu dibincang/dibuat?
1. Tentukan tajuk (tajuk boleh diubah dan boleh cadang sendiri).
2. Sediakan sinopsis tugasan/kajian kumpulan anda.
3. Masukkan maklumat 1 dan 2 dalam borang pendaftaran kumpulan (rujuk laman web kursus). Kumpulan yang daftar selepas 11.30 malam pada 11 Ogos akan dikenakan PENALTI 1 markah (jika markah tugasan 2 ialah 18/20, kump anda hanya dapat 17/20) . Kumpulan yang sudah daftar tetapi ada perubahan tajuk/sinopsis, sila isi yg terkini dan saya akan padamkan yg lama.

Untuk sesi 7 September 2011, pastikan anda sudah sampai langkah ke 3 sekurang-kurangnya. Untuk kumpulan yang sudah melengkapkan 3 langkah di atas terus ke langkah ke 4.

4. Bincangkan bagaimana tugasan/kajian anda akan dilakukan (metodologi).
5. Bincangkan bagaimana tugasan/kajian ini diagih-agihkan kepada ahli-ahli kumpulan.
6. Bincangkan bagaimana untuk menulis kertas kerja.
7. Bincangkan bagaimana tugasan/kajian ini akan dirakamkan untuk persembahan PPTRN/Camstudio/Camtasia
Saya cadangkan supaya ada ahli yang buat benchmark contoh-contoh kertaskerja dan persembahan multimedia.
8. Bila kajian dah siap, buat rehearsal untukrakaman persembahan multimedia.
9. Buat rakaman
10. Hantar tugasan
11. Isi borang PENKALAN

Sunday, August 21, 2011

Look Into My Eyes Outlandish



"Look Into My Eyes"

Look into my eyes
Tell me what ya see
U don't see a damn thing
Cuz u can't relate to me

U blinded by our differences
My life makes no sense to u
I'm the persecuted one
U the red, white and blue

Each day u wake in tranquility
No fears to cross your eyes
Each day I wake in gratitude
Thankin' God He let me rise

Ya worry 'bout your education
And the bills u have to pay
I worry 'bout my vulnerable life
And if I'll survive another day

Ya biggest fear is getting a ticket
As ya cruise your Cadillac
My fear is that the tank that's just left
Will turn around and come back

Yet do u know the truth of where ya money goes
Do u let the media deceive your mind
Is this a truth that nobody knows
Has our world gone all blind
Yet do u know the truth of where ya money goes
Do u let the media deceive your mind
Is this a truth that nobody knows
Some one tell me

Oh let's not cry tonight
I promise you one day it's through
Ohohoh my brothers
Ohohoh my sisters

Oh shine a light for every soul
That ain't with us no more
Ohohoh my brothers
Ohohoh my sisters

See I've known terror for quite some times
57 years so cruel
Terror breathes the air I breathe
It's the check point on my way to school

Terror is the robbery of my land
And the torture of my mother
The imprisonment of my innocent father
The bullet in my baby brother

The bulldozers and the tanks
The gasses and the guns
The bombs that fall outside my door
All due to your funds

You blame me for defending myself
Against the ways of my enemies
I'm terrorized in my own land
And I'm the terrorist

Yet do u know the truth of where ya money goes
Do u let the media deceive your mind
Is this a truth that nobody knows
Has our world gone all blind
Yet do u know the truth of where ya money goes
Do u let the media deceive your mind
Is this a truth that nobody knows
Some one tell me

Oh let's not cry tonight
I promise you one day it's through
Ohohoh my brothers
Ohohoh my sisters

Oh shine a light for every soul
That ain't with us no more
Ohohoh my brothers
Ohohoh my sisters

American do ya realize
That the taxes that u pay
Feed the forces that traumatize
My every living day

So if I won't be here tomorrow
It's written in my fate
May the future bring a brighter day
The end of our wait

Oh let's not cry tonight
I promise you one day it's through
Ohohoh my brothers
Ohohoh my sisters

Oh shine a light for every soul
That ain't with us no more
Ohohoh my brothers
Ohohoh my sisters

Thursday, August 18, 2011

Bangkit Asal Halim Yazid



LIrik berikut telah di'baku'kan supaya rakan-rakan yang tidak memahami loghat Kelantan dapat memahaminya.

Halim Yazid - Bangkit Asal

Ambo (saya) nak sambung kisah diri sendiri,
Dah adik kakak (saudara-saudari) di kampung pakat (sama-sama) nak dengar lagi,
ambo hormat sanjung segala kasih segala budi,
susah yang ambo tanggung adik kakak ambil perhati...
oooooo ooo oooo, ambo rasa berbesar hati,
oooooo ooo oooo, terima kasih setinggi tinggi....

Masa kecil ambo biasa makan nasi saja-saja,
Kalau ada sekerat ikan, pun kena bahagi dua,
Dapur cuma ada garam, jarang benar ada gula,
Baca bok (buku) malam-malam, hanya minum air telaga,
Bangun pagi-pagi, sauk (tarik) baju pakai seluar,
Mek (mak) ambo rebus ubi, bungkus bui (beri) buat bekal,
Dia pesan hari-hari, Lim (Halim) ngajilah (belajarlah) pandai-pandai,
Kalau periksa (exam) pah (pass) tinggi, orang kata boleh jadi pegawai,

Oooooooooo oo oooo..ambo pergi sekolah berungga-rungga (berlari-lari, berkejr-kejar),
Ooooooooo oooo ooooo..ambo nok ngaji (belajar) wi (nak bagi) pandai-pandai......

Ada satu ketika cikgu minta 10 riyal (10 ringgit),
dia kata sekolah kita nak gi (pergi) melawat sambil belajar,
Hummm.. tak ada apa doh la cikgu wei.., saya tak boleh bayar,
Orang lain pergi belaka, ambo seorang jah (saja) tinggal...

Hok (yang) ambo perit sengoti (sesungguh hati), kena pergi sekolah alik (sebelah) petang,
cikgu kata wajib mari (datang), rumah kuning ada latihan,
Ambo lah yang banyak sekali kena hungga (lari) keliling padang,
kerana ambo tak boleh nak beli seluar pendek kasut sukan....

Ooooooo oo oooo Malu nya wei, ambo kena paje (tahan, denda),
Oooooooo ooo oooo Ni lah baru ambo royat ko orghe (beritahu kat orang),

Terimakasih lah cikgu-cikgu kerana sudi ajar saya,
Dari darjah satu hingga jadi manusia,
Mintak halal segala ilmu yang cikgu beri selama masa,
Di tapak kaki guru ambo tunduk mintak redha,

Ambo masuk universiti tahun 80, budak kampung nak gi ngaji (belajar),
Tak tau lah mana jatuh
adik adik kecik lagi, rasa penat dok dalam baruh (sawah)
Dok tekad dalam hati ambo nak ngaji sungguh-sungguh,
Ingat malu kat orang, waris warah (saudara mara) dok pakat kata (asyik mengata),
Tak usah lah dok tebeng (bersungguh sangat) kalau tidak bangsa kaya,
Hantar sekolah anak jantan buat habiskan harta,
Tidak kata nok pakat rate (sama-sama bantu), tolong bantu samah dua (50 sen seringgit, 50 sen=seamas/samah.......).

Ooooooooooooo ooo ooo Tak dok (tak ada) waris nya diri ambo....
Ooooooooooooo oooo ooo Demo tokse kelih (tak nak pandang), walau sebelah mata.....

Mek dengan ayah masuk jadi peneroka baru,
Dalam bukit (Di kawasan bukit) nak tanam getah di Kesedar Lepir 1,
Berperang dengan harimau gajah, makan tak makan tak ada siapa tahu ,
beginilah org susah, nak tanggung anak ngaji di U,

kerana keadaan begitu, ayah ambil keputusan,
Wahai anak-anak ku, kita pecahlah tiga jalan,
Mu (kau) Halim, anak nombor satu, mu duduk Kuala Lumpur ngaji lah seorang,
Adik-adik tinggal di kampung dulu, pakat (bersama) duduklah 5 orang ,

Ooooooo..oo oooo Selamat tinggal selamat jalan....
Oooooooo..oo ooo.Adik yang bongsu jerit sokmo (selalu menangis) malam-malam...

Alkisahlah ambo pulak tengah dok kena ngaji di U Malaya,
Buku rujukan pun ambo tak ada, pakai harapkan salin nota,
Berasa malu jugak masuk majlis yang besar-besar,
Baju ambo murah terlajak (murah sangat sangat), 12 riyal jah sehelai,
Hari konvokesyen, hari untuk ayah bonda,
Penat jerih seribu musim, harap mek ayah berasa bangga,
Tahniah dari saing-saing (rakan-rakan), ambo terima banyak bunga,
Ambolah orang panggil Halim anak kampung sesok (miskin) hok (yang) boleh berjaya......

Oooooo..ooo...ooo, akhirnya ambo beroleh sarjana,
Oooooo..ooo.ooo bersyukur pada Allah Maha Kuasa...

Sunday, July 24, 2011

Emotional Story of a Talented Korean



This is the abstract from the Youtube page dedicated to him:
"I heard he went to Art High School, but he could barely graduate because of his financial problem. I bet he couldn't get private lessons or support for his vocal training.. I admire him even more!!!!!!!!!!

I seriously cried when he started singing.. just wanna give him a Huge Hug!!
Bring it on Sung-bong!!! :)

Here is more story about Sung-bong from Youtube

How can we expect that this young man who lived plenty of bad emotions, can suddenly shows a smile which, may be, never had a chance to do so in his earlier life. With tears, congratulations to him for being so True in front of a public....and hope life will be from now on, a learning to smile "un apprentissage à sourire "Am sure he will make it. I love this young man.

Rolineuf 1 week ago 22
I am amazed by how he took all the setbacks in his stride. I just can't imagine the hardships he went through; not even 10% of it. He is a source of inspiration and comfort to me, for now I know that there are people out there who've had bad lives but persevered and miracles DO HAPPEN. By the grace of God he is out of the tunnel. God Bless him (:

Friday, March 25, 2011

Markah

Pelajar yang telah hantar Tugasan 1 tapi mendapat markah 0 sila jumpa saya.

Monday, January 17, 2011

Pengesahan Hantar Tugasan

Rekod Penerbitan Jurnal:


Pengesahan Hantar Tugasan 1:


Pengesahan Hantar Tugasan 2: